tiistai 27. elokuuta 2019

Syksyn säveliä

Kesä lomineen hurahti vain ja nyt ollaan jo kohta kuukausi istuttu työpisteellä ihmettelemässä, että mitäs sitä tässä oikeen tehdään.

Kesäkuussa sain kevään muisteluryhmät purkkiin ja aloin purkaa aineistoja. Suurin työ tulee olemaan litteroinnissa, kun viiden hengen "mummoryhmä" keskustelee innokkaasti ja kaikki puhuvat päällekkäin - ja pitäisi saada selvää, että mitä kukin sanoo. No, hyvä se vaan, että on asiaa, kunhan vaan aiheesta.

Juhannukselta jäin lomalle ja se oli hyvä loma. Reissattiin jonkin verran kotipaikkakunnallani Alastarolla (nykyisen Loimaan kaupungin kylä, Varsinais-Suomi) ja appivanhempien mökillä Keski-Suomessa.

Heinäkuussa käväisin töissä, kun vierailin Portossa, Portugalissa, koulutuksen historian konferenssissa. Menin sinne yhdessä kollegani Anskun kanssa ja meillä molemmilla oli omat esitelmät tutkimuksistamme. ISCHE on vuotuinen konferenssi, joka järjestetään eri vuosina eri maissa. Aiemmin konferenssia on järjestetty Kanadassa ja Etelä-Amerikassa, minkä vuoksi konferenssin virallisia kieliä ovat englanti, ranska, portugali ja espanja. Tämän lisäksi konferenssissa oli mahdollisuus esitellä tutkimuksensa myös saksaksi.

Tutkijoita taisi olla paikalla yli 500, ja eri esitelmiä / aiheita yli 700. Oma musiikkikasvatukseen liittyvä tutkimukseni taisi olla marginaalissa; meitä kuulemma oli vain viisi musiikin tutkijaa koko porukassa. Osa tutkimuksista oli mielenkiintoisia, osasta en saanut ollenkaan kiinni, varsinkaan, kun esitelmät olivat itselleni täysin vieraalla kielellä. Yritin mennä kuuntelemaan sellaisia sessioita, joissa kaikki esitykset olisivat englanniksi, mutta silti joku päätti lennossa vaihtaa kielen ranskaksi tai espanjaksi. Näitä kieliä taitamattomana piti istua sitten se vajaa puolituntinen aina muka kiinnostuneena, vaikka aiheesta ei olisikaan saanut kiinni yhtään.

Kaikki abstraktit, mukaan lukien oma paperini (s. 556 lopussa) löytyvät linkin takaa:

Portossa ehdimme hiukan myös kierrellä nähtävyyksiä, mutta parhaat kuvat saa ehkä googlettamalla Porton sen sijaan, että lätkäisen tähän huonon kuvasarjan räpellyksistäni. Rannikolla oli sumuista ja pilvistä, vaikka keskikaupungilla oli aurinkoinen helle.

Porton rannikolla, taustalla Atlantin valtameri.
Maisemaa kaupunkia halkovan joen sillalta.
Konferenssimatkan jälkeen ehdinkin nauttia hetken kotona olemisesta, kun huomasimme, että kas, Jyväskylässä on taas rallien aika. Siispä ex tempore suuntasimme mieheni kanssa päivä Pietarissa-risteilylle ralleja pakoon. Se oli hyvä ratkaisu, tosin ensi kerralla varaisin Pietariin kaksi päivää yhden sijaan, sillä siellä oli niin paljon nähtävää.

Elokuun alussa palasin töihin ja olen nyt aloittanut neljännen muisteluryhmän, jota käyn jälleen laulattamassa viikottain ja kerään heiltä muisteluaineistoa. Vaikka rahoitusta minulla onkin vuoden 2020 loppuun asti, pitää jälleen käydä kierros rahoitushakuja, jotta seuraava, vielä rahoittamaton kausi, käynnistyisi katkotta tuloissa.

Tälle syksylle en ole ottanut soitto-oppilaita, enkä aio tehdä montaakaan keikkaa. Yritän keskittyä väitöskirjan edistämiseen ja kerran kuussa käyn edelleen Jyväskylän NNKY:llä laulattamassa eläkeläisnaisten lauluryhmää, jonka kanssa olen työskennellyt jo viisi vuotta!

Syksyyn mahtuu kuitenkin monenlaista ohjelmaa, ja yksi niistä on marraskuussa järjestettävät MuKa-päivät eli Musiikkikasvatuspäivät Jyväskylässä, 14.-16.11. Sinne kutsunkin jo nyt kaikki musiikkikasvatuksen opiskelijat ja ammattilaiset, opettajat ja tutkijat. Tervetuloa! https://fisme.fi/mukapaivat-2019/ Lisäksi lauantain ohjelma on kaikelle yleisölle avoin päivä - sinun ei siis tarvitse olla musiikin ammattilainen osallistuaksesi. Itse vedän klo 11 alkavan "Mummun ja vaarin musiikkituokio, muksut mukaan" -yhteislaulutuokion, jossa tutustumme eri aikakausien koululauluihin ja siirrämme musiikkiperintöä sukupolvelta toiselle.


Näissä tunnelmissa on hyvä pyöräyttää syksy käyntiin.

- Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti